Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kasza gryczana 180 gram

Warstwa mięsna

mięso mielone wołowo-wieprzowe 250 gram
pieczarki 5 sztuk
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2-3 sztuki
pomidory w puszce 1 puszka
bazylia świeża 2 łyżki
Tymianek suszony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Czosnek suszony Prymat
sól i pieprz
cukier 1 szczypta
olej do smażenia

Wierzch

żółty ser starty 100 gram

Dodatkowo

masło

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego

Kroki postępowania

1
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 1 - Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego foto
2
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Dodać drobno posiekany czosnek, a po chwili - pieczarki (pokrojone w kostkę, ale nie drobną).
Całość lekko posolić, oprószyć pieprzem i dusić do miękkości.
Krok 2 - Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego foto
3
Następnie dołożyć mięso mielone i mieszając - doprowadzić do jego delikatnego obsmażenia.
Krok 3 - Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego foto
4
Na końcu dodać pomidory w puszce oraz bazylię.
Krok 4 - Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego foto
5
Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku i poddusić dodatkowe kilka minut - do momentu, aż sos odrobinę zgęstnieje.
Krok 5 - Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego foto
6
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
Na jego dnie ułożyć połowę kaszy i kolejno: warstwę mięsną oraz pozostałą kaszę.
(Wszystko powinno być układane równomiernie.)
Krok 6 - Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego foto
7
Zapiekać (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut w 180 stopniach.
Krok 7 - Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego foto
8
Pod koniec zapiekania - wierzch posypać startym żółtym serem.
Zapiekankę wyjąc z piekarnika po rozpuszczeniu się sera.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Krok 8 - Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 20:47
Dobra zapiekanka.
gosia56 16.07.2016 10:48
na pewno pyszna ;)
berys18 15.07.2016 13:08
super pomysł, muszę wypróbować
halina17 15.07.2016 12:01
Pyszna zapiekanka
Renataj 15.07.2016 11:57
Uwielbiam wszystko co z kaszą gryczaną:) czyli zapiekanka w sam raz dla mnie:)
RenataZ-et 15.07.2016 11:39
bardzo fajny pomysł
dodi 15.07.2016 10:05
pyszne jedzonko!!!!!!!!!!!!!!!
w mojej kuchni 15.07.2016 09:47
smacznie wygląda
wwwiolka 14.07.2016 23:00
Bardzo fajny przepis.
Iwusia 14.07.2016 22:28
smacznie sie zapowiada
bertpvd 14.07.2016 22:22
rewelacja!
Katarzyna59 14.07.2016 21:45
przepyszna!!!
Ada-Gaba 14.07.2016 20:33
przepyszny obiadek
Futka 14.07.2016 19:59
Wspaniała i bardzo smakowita zapiekanka :)
Marta Ryżek-Kalkowska 14.07.2016 19:55
Wygląda przepysznie :)
gosia1988 14.07.2016 19:32
Fajna zapiekanka
Agnieszka-87-25 14.07.2016 18:56
bardzo dobra
cukiereczek 14.07.2016 18:24
lubię takie sycące zapiekanki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak