Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kaszy gryczanej

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 1 szklanka
mięso mielone wieprzowe 25 dkg
por 1 szt
marchewka 1 szt
ser feta 1 opakowanie
czosnek ząbki 4-5 ząbków
jogurt naturalny 200 ml
jajko 2 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kaszy gryczanej

Kroki postępowania

1
Kasze ugotować na sypko w osolonej wodzie. Pora pokroić w półplasterki, marchewkę zetrzeć na drobnej tarce, 2 ząbki czosnki przecisnąć przez praskę. Warzywa podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 1 - Zapiekanka z kaszy gryczanej foto
2
Do mięsa dodać resztę przeciśniętego czosnku, sól, pieprz i pieprz kajeński. Dokładnie wymieszać. Dodać do warzyw i podsmażyć ok 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
Krok 2 - Zapiekanka z kaszy gryczanej foto
3
Do warzyw i kaszy dodać pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Jajka roztrzepać z jogurtem. Posolić i popieprzyć. Zalać zapiekankę.
Krok 3 - Zapiekanka z kaszy gryczanej foto
4
Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Krok 4 - Zapiekanka z kaszy gryczanej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak