Zapiekanka z kaszanki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaszanka

    40 dag
  • cebula

    2 szt
  • boczek wędzony

    20 dag
  • pieprz

    do smaku
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • ziemniaki

    6 szt
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej

    2 łyżki
  • masło

    3 łyżki
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
  • mleko

    6 łyżek
  • szczypiorek

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka z kaszanki foto
Kaszankę obieramy ze skórki, kroimy w grube plastry i układamy w formie do pieczenia. Kaszankę posypujemy pieprzem i połową łyżeczki majeranku.
Krok 2 - Zapiekanka z kaszanki foto
Cebulę kroimy w paski, boczek kroimy w słupki, kilka plasterków zostawiamy na wierzch i smażymy na 2 łyżkach oleju do zrumienia.
Krok 3 - Zapiekanka z kaszanki foto
Usmażoną cebulę i boczek układamy na kaszance. Posypujemy pieprzem, i pozostałym majerankiem. Ziemniaki gotujemy z solą do miękkości, ugniatamy z masłem i mlekiem na puree. Doprawiamy gałką muszkatołową i dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Zapiekanka z kaszanki foto
Puree układamy na cebuli, łyżką wyrównujemy powierzchnię zapiekanki, układamy kilka plasterków boczku na wierzchu i zapiekamy 30 minut w temperaturze 190 C. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 27.06.2017 10:00
bardzo fajny pomysł
KORAL 27.06.2017 08:53
ciekawa, kaszankę uwielbiamy
agaK. 26.06.2017 15:47
Fajne wykorzystanie produktu.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat