odc. 55 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 55: Sałatka z czerwonej kapusty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta czerwona

    5 kg
  • boczek wędzony

    300 g
  • jabłko

    2 szt.
  • cebula

    2 szt.
  • rodzynki

    50 g
  • szczypiorek

  • ocet winny

    50 ml
  • kminek cały

  • gałka muszkatołowa mielona

  • majeranek otarty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 55: Sałatka z czerwonej kapusty foto
Rodzynki wrzucamy na chwilę do wody, żeby namokły.
Na patelnię wlewamy ocet winny i podgrzewamy na małym ogniu. W międzyczasie cebulę siekamy w piórka, a jabłka w drobną kostkę.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 55: Sałatka z czerwonej kapusty foto
Kapustę czerwoną również siekamy, wrzucamy do miski i zalewamy gorącym octem. Kapusta dzięki temu nabierze bardziej intensywnego koloru. Następnie dodajemy jabłka, cebulę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku majerankiem, gałką muszkatołową i kminkiem.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 55: Sałatka z czerwonej kapusty foto
Boczek kroimy w kostkę średniej wielkości i smażymy, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypalił. Boczek po podsmażeniu powinien być chrupiący. Przygotowany boczek odstawiamy do ostygnięcia
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 55: Sałatka z czerwonej kapusty foto
Przygotowujemy sos: do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy odrobinę octu winnego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do kapusty dodajemy przestudzony boczek, rodzynki i mieszamy. Całość polewamy przygotowanym sosem. Ponownie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 55: Sałatka z czerwonej kapusty foto
Sałatkę w kapusty wykładamy na talerze i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justi2401 23.04.2015 09:43
Z boczkiem i rodzynkami jeszcze nie próbowałam :) Bardzo ciekawe połączenie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat