Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kalafiora

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 średni lub mrożony
groszek zielony 1/2 szkl
marchew 1 szt
wędlina 250 g
ser żółty 200 g
jajko 2 szt
śmietana 18 proc 4 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki
olej do smażenia 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka do kalafiora
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
natka pietruszki

Porada

Czasem zapiekankę robię tylko z groszkiem , bez marchewki, można też groszek zastąpić fasolką szparagową, w sezonie świeżą, a zimą z mrożonki.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kalafiora

Kroki postępowania

1
Kalafior umyć i podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w osolonej i posłodzonej 1 łyżeczką cukru wodzie (jeśli używamy mrożonego, należy go rozmrozić na sitku, aby ociekł ). Marchewkę oczyścić, pokroić w kostkę , ugotować , groszek też ugotować . Wędlinę pokroić w kostkę i chwilę podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem włożyć połowę kalafiora, na to marchewkę i groszek, potem wędlinę. Posypać 1/3 sera, przykryć resztą kalafiora.
Krok 1 - Zapiekanka z kalafiora foto
2
Jajka rozmącić w misce, dodać śmietanę i jogurt oraz przyprawy, dokładnie wymieszać i polać zapiekankę.
Krok 2 - Zapiekanka z kalafiora foto
3
Posypać resztą sera. Naczynie przykryć, i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* C na ok.30 minut. Po upieczeniu posypać natką.Smacznego !
Krok 3 - Zapiekanka z kalafiora foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak