Kokinisto wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Sycący, przepyszny grecki gulasz wołowy z dodatkiem czerwonego wina i pomidorów. Wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni podczas jego przygotowywania. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kokkinisto

  • wołowina

    350 gramów
  • oliwa

    do smażenia
  • czosnek

    3 ząbki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • Goździki całe Prymat

    8 sztuk
  • Cynamon cały Prymat

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • woda

    700 mililitrów
  • wino półwytrawne czerwone

    150 mililitrów
  • passata pomidorowa

    250 mililitrów

Dodatki

  • świeży makaron

  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • ser gruyere

    do posypania
  • oregano świeże

    do ozdoby
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Wołowinę podsmażamy na oliwie wraz z czosnkiem, pieprzem, goździkami oraz cynamonem, aż będzie ładnie brązowa.

2. Następnie dodajemy cebulę, całość solimy i podsmażamy kolejne 2 minuty.

3. Kiedy cebula się podsmaży całość zalewamy wodą oraz winem i gotujemy do momentu aż wołowina będzie lekko miękka (powinno to trwać ok 45 minut).

4. Po tym czasie dodajemy pomidory i dusimy do momentu aż wołowina zacznie się prawie rozpadać (30 minut - 1 godzinę).

5. Gotowy gulasz podajemy z świeżym posolonym makaronem, serem oraz świeżym oregano.

Smacznego!

A jeżeli kochacie kuchnię grecką i wołowinę, koniecznie sprawdźcie przepis na

STIFADO

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat