Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokinisto wg Piotra Ogińskiego

4.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Sycący, przepyszny grecki gulasz wołowy z dodatkiem czerwonego wina i pomidorów. Wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni podczas jego przygotowywania. 

Składniki:

Kokkinisto

wołowina 350 gramów
oliwa do smażenia
czosnek 3 ząbki
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Goździki całe Prymat 8 sztuk
Cynamon cały Prymat 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
sól morska Prymat w młynku do smaku
woda 700 mililitrów
wino półwytrawne czerwone 150 mililitrów
passata pomidorowa 250 mililitrów

Dodatki

świeży makaron
sól morska Prymat w młynku do smaku
ser gruyere do posypania
oregano świeże do ozdoby

Przepis i sposób przygotowania na: Kokinisto wg Piotra Ogińskiego

1. Wołowinę podsmażamy na oliwie wraz z czosnkiem, pieprzem, goździkami oraz cynamonem, aż będzie ładnie brązowa.

2. Następnie dodajemy cebulę, całość solimy i podsmażamy kolejne 2 minuty.

3. Kiedy cebula się podsmaży całość zalewamy wodą oraz winem i gotujemy do momentu aż wołowina będzie lekko miękka (powinno to trwać ok 45 minut).

4. Po tym czasie dodajemy pomidory i dusimy do momentu aż wołowina zacznie się prawie rozpadać (30 minut - 1 godzinę).

5. Gotowy gulasz podajemy z świeżym posolonym makaronem, serem oraz świeżym oregano.

Smacznego!

A jeżeli kochacie kuchnię grecką i wołowinę, koniecznie sprawdźcie przepis na

STIFADO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak