Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
buraki czerwone
4 sztuki -
olej
8 łyżek -
cukier
2 łyżki -
ziemniaki
4 sztuki -
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
1 łyżka -
kiełbasa myśliwska
300 gramów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sposób przygotowania
Buraki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Mieszamy z 4 łyżkami oleju i cukrem. Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki. Mieszamy z pozostałym olejem i przyprawą do ziemniaków. Kiełbasę kroimy w plasterki.
W naczyniu żaroodpornym układamy na zakładkę ziemniaki, buraki i kiełbasę. Całość oprószamy solą i pieprzem.
Zapiekamy pod przykryciem 35 minut w temperaturze 180°C, następnie bez przykrycia 10 minut. Po tym czasie należy sprawdzić czy warzywa są miękkie, jeśli nie należy wydłużyć czas zapiekania.
Podajemy z ulubionym sosem.
Komentarze (11)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (1)