Zapiekanka z buraków i ziemniaków

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    4 sztuki
  • olej

    8 łyżek
  • cukier

    2 łyżki
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    1 łyżka
  • kiełbasa myśliwska

    300 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Mieszamy z 4 łyżkami oleju i cukrem. Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki. Mieszamy z pozostałym olejem i przyprawą do ziemniaków. Kiełbasę kroimy w plasterki.

W naczyniu żaroodpornym układamy na zakładkę ziemniaki, buraki i kiełbasę. Całość oprószamy solą i pieprzem.

Zapiekamy pod przykryciem 35 minut w temperaturze 180°C, następnie bez przykrycia 10 minut. Po tym czasie należy sprawdzić czy warzywa są miękkie, jeśli nie należy wydłużyć czas zapiekania.

Podajemy z ulubionym sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 22.05.2016 13:37
super zapiekanka
Bernadeta1 24.04.2016 18:26
niby prosta zapiekanka a wygląd kusi do zrobienia, super
Mama niejadka 24.04.2016 17:19
Pyszne warzywa
Wiktoria29 24.04.2016 15:52
fajny pomysł
Damiano 24.04.2016 11:01
super zapiekanka
RenataZ-et 24.04.2016 10:04
super zapiekanka!
Agnieszka-87-25 24.04.2016 09:30
świetna jest
tobi1989 24.04.2016 08:05
Chętnie wypróbuję :)
agi0911 24.04.2016 06:56
Bardzo ciekawa zapiekanka!
Stenka 23.04.2016 22:21
Fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat