Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z brukselki i ziemniaków

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki młode 1/2 kg
brukselka 1/2 kg
papryka czerwona 1 duża
cebula 1 duża
jajko 5 szt.
przyprawa do zup
przyprawa do potraw Kucharek
Pieprz biały mielony Prymat mielony
czosnek 2-3 ząbki
olej 2 łyżki
masło 1-2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat
śmietana kwaśna
zioła

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z brukselki i ziemniaków

Brukselkę i ziemniaki ugotować al dente - odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju.
Warzywa pokroić w mniejsze kawałki - ziemniaki w sporą kostkę, brukselkę ćwiartki.
Paprykę czerwoną pokroić w dość drobną kostkę i wymieszać z brukselką, ziemniakami i zeszkloną cebulą.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą - wypełnić warzywami.
Jajka roztrzepać z przyprawami i wyciśniętym czosnkiem, dodać 2-3 łyżki śmietany.
Zalać warzywa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170*C na 45-60 minut.

Podawać z kwaśną śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcinkemp 02.02.2013 11:00
Pyszne
Alex_M 02.02.2013 10:32
super! lubia brukselke w zapiekankach!
Gracer 02.02.2013 08:08
pycha
miroslawa 02.02.2013 06:56
bardzo smaczna
Konczi 02.02.2013 05:40
fajny pomysł na zapiekaneczkę
pajbek 02.02.2013 05:13
Wygląda na pyszną zapiekankę:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak