Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka wiśniowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż brązowy 100 g
ser biały 400 g
śmietana 18 proc 300 ml
jajko 4 szt
cukier 2/3 szklanki
cynamon 1 łyżka
wiśnie bez pestek 1,5 szklanki
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka wiśniowa

Kroki postępowania

1
Ugotować woreczek ryżu brązowego na sypko. Wystudzić i wsypać do miski.
Krok 1 - Zapiekanka wiśniowa foto
2
Dodać biały ser z wiaderka, śmietanę i cukier. Wymieszać łyżką.
Krok 2 - Zapiekanka wiśniowa foto
3
Roztrzepać 4 jajka ( nie ubijać) i wlać do ryżowej masy.
Krok 3 - Zapiekanka wiśniowa foto
4
Dodać cynamon oraz wydrylowane wiśnie.
Krok 4 - Zapiekanka wiśniowa foto
5
Przełożyć masę do żaroodpornej natłuszczonej formy.
Krok 5 - Zapiekanka wiśniowa foto
6
Piec w temperaturze 160 stopni około godziny. Podawać na ciepło.

Bardzo smaczna zapiekanka - może być daniem obiadowym albo deserem.
Krok 6 - Zapiekanka wiśniowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 29.07.2014 20:48
warto taką robić.
Jodaj 29.07.2014 09:02
oj mniam :)
berys18 28.07.2014 09:12
ciekawy pomysł
adelajda 28.07.2014 07:46
dobry deser
Megg 27.07.2014 23:00
Bardzo ciekawa zapiekanka
2milutka 27.07.2014 21:44
fajny przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak