Zapiekanka wiśniowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż brązowy

    100 g
  • ser biały

    400 g
  • śmietana 18 proc

    300 ml
  • jajko

    4 szt
  • cukier

    2/3 szklanki
  • cynamon

    1 łyżka
  • wiśnie bez pestek

    1,5 szklanki
  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka wiśniowa foto
Ugotować woreczek ryżu brązowego na sypko. Wystudzić i wsypać do miski.
Krok 2 - Zapiekanka wiśniowa foto
Dodać biały ser z wiaderka, śmietanę i cukier. Wymieszać łyżką.
Krok 3 - Zapiekanka wiśniowa foto
Roztrzepać 4 jajka ( nie ubijać) i wlać do ryżowej masy.
Krok 4 - Zapiekanka wiśniowa foto
Dodać cynamon oraz wydrylowane wiśnie.
Krok 5 - Zapiekanka wiśniowa foto
Przełożyć masę do żaroodpornej natłuszczonej formy.
Krok 6 - Zapiekanka wiśniowa foto
Piec w temperaturze 160 stopni około godziny. Podawać na ciepło.

Bardzo smaczna zapiekanka - może być daniem obiadowym albo deserem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 29.07.2014 20:48
warto taką robić.
Jodaj 29.07.2014 09:02
oj mniam :)
berys18 28.07.2014 09:12
ciekawy pomysł
adelajda 28.07.2014 07:46
dobry deser
Megg 27.07.2014 23:00
Bardzo ciekawa zapiekanka
2milutka 27.07.2014 21:44
fajny przepis:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat