Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka twarogowa z czereśniami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czereśnie 500 g
twaróg 250 g (półtłuste)
jajko 2 szt
cukier 70 g
cukier waniliowy 50 g
cytryna 1 szt
mleko 3,2% 250 ml
masło 40 g
tłuszcz do formy
bułka 4 szt (kajzerki)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka twarogowa z czereśniami

Twaróg utarłem na gładką masę z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Cytrynę krótko sparzyłem, starłem skórkę i wycisnąłem sok. Sok i skórkę wymieszałem z twarogową masą.
Bułki pokroiłem w cienkie plasterki i zalałem podgrzanym mlekiem. Odstawiłem na chwilę do nasiąknięcia, po czym dodałem do twarogowej masy. Umyłem czereśnie, usunąłem ogonki i wydrylowałem.
Żaroodporną formę wysmarowałem tłuszczem, przełożyłem do niej połowę masy. Rozłożyłem na wierzchu ok. ¾ czereśni, nakryłem pozostałą masą i udekorowałem pozostałymi czereśniami. Resztę masła podzieliłem na płatki i ułożyłem na zapiekance. Wstawiłem do gorącego piekarnika. Zapiekałem w termoobiegu ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 23.06.2015 13:50
świetny deser, jeszcze takiego nie jadłam
Benita 23.06.2015 10:50
Z pewnością pyszna
Kuchnia Marty 23.06.2015 10:27
Musi obłędnie smakować! Super przepis
olkaaa 23.06.2015 07:30
kusząca propozycja
patryska76 22.06.2015 23:24
pyszny deser!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak