Zapiekanka szpinakowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak świeży

    400 g (masa liści)
  • ząbek czosnku

  • pierś z kurczaka

    pojedyncza
  • sól i pieprz

  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

  • makaron

    300 g
  • olej do smażenia

  • ser żółty

    6 plasrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka szpinakowa foto
Liście szpinaku umyć i osuszyć.Posiekać na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka umyć i wyciąć tłuszcz.Osuszyć.Pokroić w kostkę a następnie oprószyć solą,pieprzem i przyprawą do kurczaka.Odstawić na 20 minut Ząbek czosnku obrać i posiekać.
Krok 2 - Zapiekanka szpinakowa foto
Makron ugotować al dente, wg. przepisu na opakowaniu.Na patelni rozgrzać olej.Wrzucić czosnek, chwilę podsmażać.Do czosnku dodać pierś z kurczaka.Podsmażyć na średnim ogniu.Do tych składników dodać szpinak, pieprz i sól.Podsmażać wszystko razem około 8 minut. Ser pokroić w paski lub jeżeli mamy w kawałku zetrzeć na tarce.
Krok 3 - Zapiekanka szpinakowa foto
W naczyniu żaroodpornym układać na przemian makron i szpinak z mięsem.Na wierzch ułożyć żółty ser.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i zapiekać około 10 minut. Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym.
Helena63
Do zapiekanki można przygotować sos np. beszamelowy, którym polewamy zapiekankę przed włożeniem do piekarnika.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jagoda5913 03.08.2015 17:38
pyszne danie
Agnieszka-87-25 03.08.2015 14:38
smaczne jedzonko
Bernadeta1 03.08.2015 12:39
na pewno smaczna
Adamorek 03.08.2015 12:05
przepyszna sprawa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat