Zapiekanka ryżowjabłkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg.
  • ryż

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • woda

    1,5 szklanki
  • masło

  • cynamon

  • cukier

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i mleku na gęsto. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Połowę ryżu rozłożyć na średniej wielkości naczyniu żaroodpornym. Posypać cukrem i włożyć kilka kawałeczków masła. Przykryć połową jabłek posypanych cukrem i cynamonem. Na to położyć drugą połowę ryżu , a na wierzch jabłka. Zapiekać w piekarniku w temp. 200 stopni około godziny. Można zapiec również w prodiżu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 25.01.2013 21:38
fajna :)
Gosia20 22.07.2012 19:43
jeszcze takiej nie jadłam
fictor123 05.07.2012 05:58
swietna
Grazyna0211 20.06.2012 19:13
lubimy zapiekany ryż z jabłkami
Rybciia 08.05.2012 12:52
pyszna!!!
anulka69 20.12.2011 13:34
dobre
barbara11561 16.09.2011 08:33
bardzo lubię
anemon 01.09.2011 07:34
Lubię i często robię ryż zapiekany z jabłkami.
rzenia15 19.07.2011 11:33
bardzo lubię tą zapiekankę
Patrycja33 09.07.2011 16:43
moja mama robi podobny jest wspaniały

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat