Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    200 g
  • pieczarki

    250 g
  • mięso mielone

    500 g (mieszane)
  • cebula

  • kukurydza w puszce

  • żółty ser starty

    200 g
  • natka pietruszki

    pęczek
  • kozieradka

    1 łyżeczka (mielona)
  • mleko 3,2%

    125 ml
  • jajko

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy al dente.
Cebulę kroimy w kostkę i razem z mięsem mielonym smażymy na rozgrzanym tłuszczu ,widelcem rozbijając grudki.
Pieczarki oczyszczamy ,kroimy w plasterki ,dodajemy do mięsa i dalej smażymy ok. 10-15 min. Studzimy. Dodajemy kukurydzę osączoną z zalewy ,posiekaną natkę oraz 150 g sera żółtego. Mleko mieszamy z jajkiem i dodajemy do całości ,dokładnie mieszamy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i mieloną kozieradką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego ,posypujemy resztą sera. Zapiekamy 15 min pod przykryciem w temperaturze 200°C ,następnie odkrywamy i zapiekamy jeszcze 10 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 19.03.2015 12:30
pyszna mniam
mysza75 19.03.2015 12:00
moje smaki fajne połaczenia
Maridka19 19.03.2015 08:58
Ale smakowicie wygląda zapiekanka :)
zabcia117 19.03.2015 08:14
Świetny przepis!
Iwusia 18.03.2015 23:45
smaczne danie
norweska20 18.03.2015 22:53
zawsze mile widziana

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat