Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 200 g
pieczarki 250 g
mięso mielone 500 g (mieszane)
cebula
kukurydza w puszce
żółty ser starty 200 g
natka pietruszki pęczek
kozieradka 1 łyżeczka (mielona)
mleko 3,2% 125 ml
jajko
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

Ryż gotujemy al dente.
Cebulę kroimy w kostkę i razem z mięsem mielonym smażymy na rozgrzanym tłuszczu ,widelcem rozbijając grudki.
Pieczarki oczyszczamy ,kroimy w plasterki ,dodajemy do mięsa i dalej smażymy ok. 10-15 min. Studzimy. Dodajemy kukurydzę osączoną z zalewy ,posiekaną natkę oraz 150 g sera żółtego. Mleko mieszamy z jajkiem i dodajemy do całości ,dokładnie mieszamy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i mieloną kozieradką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego ,posypujemy resztą sera. Zapiekamy 15 min pod przykryciem w temperaturze 200°C ,następnie odkrywamy i zapiekamy jeszcze 10 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 19.03.2015 12:30
pyszna mniam
mysza75 19.03.2015 12:00
moje smaki fajne połaczenia
Maridka19 19.03.2015 08:58
Ale smakowicie wygląda zapiekanka :)
zabcia117 19.03.2015 08:14
Świetny przepis!
Iwusia 18.03.2015 23:45
smaczne danie
norweska20 18.03.2015 22:53
zawsze mile widziana

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak