Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ryż
200 g -
pieczarki
250 g -
mięso mielone
500 g (mieszane) -
cebula
-
kukurydza w puszce
-
żółty ser starty
200 g -
natka pietruszki
pęczek -
kozieradka
1 łyżeczka (mielona) -
mleko 3,2%
125 ml -
jajko
-
sól i pieprz
Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym
Cebulę kroimy w kostkę i razem z mięsem mielonym smażymy na rozgrzanym tłuszczu ,widelcem rozbijając grudki.
Pieczarki oczyszczamy ,kroimy w plasterki ,dodajemy do mięsa i dalej smażymy ok. 10-15 min. Studzimy. Dodajemy kukurydzę osączoną z zalewy ,posiekaną natkę oraz 150 g sera żółtego. Mleko mieszamy z jajkiem i dodajemy do całości ,dokładnie mieszamy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i mieloną kozieradką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego ,posypujemy resztą sera. Zapiekamy 15 min pod przykryciem w temperaturze 200°C ,następnie odkrywamy i zapiekamy jeszcze 10 min.
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się