Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ryżowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 200 g
mleko 250 ml
twaróg 250 g
jajko 2 szt
cukier trzcinowy 3 łyżki
sól
masło 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
wiórki kokosowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ryżowa

Kroki postępowania

1
Mleko mieszamy z taką samą ilością wody i gotujemy w nim ryż. Lekko solimy podczas gotowania. Gdy ryż będzie prawie dobry wyłanczamy, przykrywamy pokrywką i czekamy aż wchłonie całe mleko. Ryż studzimy. Ser biały mieszamy z 2 łyżkami cukru, i jajkami, a na końcu z ostudzonym ryżem.
Krok 1 - Zapiekanka ryżowa foto
2
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, następnie przekładamy do niego ryż z serem.
Krok 2 - Zapiekanka ryżowa foto
3
Wierch wyrównujemy i posypujemy łyżką cukru trzcinowego i wiórkami kokosowymi. Wkłądamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na pół godziny.
Krok 3 - Zapiekanka ryżowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 21.07.2012 21:55
Bardzo fajny pomysł.Czy pasuje do takiej zapiekanki jakiś mus owocowy do polania.
agunesu 21.07.2012 21:19
jeszcze nie robilam zapiekanki na slodko ale brzmi niezle:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak