Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka po Nelsońsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe 1 kg
cebula biała 3 szt.
ziemniaki 1 kg
grzyby leśne 1/2 szklanki/ mogą być pieczarki
śmietana gęsta 1 szklanka
rosół 1/2 szklanki/może być z kostki
masło
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka po Nelsońsku

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Mięso opłukać, pokroić w plastry i rozbić. Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry, zaś cebulę, grzyby pokroić w drobną kostkę. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Następnie układać warstwami składniki: mięso, cebulę, ziemniaki, grzyby, tak układamy do wyczerpania się składników, ostatnią warstwą muszą być ziemniaki, które smarujemy masłem. Każdą warstwę posypujemy solą i pieprzem do smaku. Śmietanę mieszamy z zimnym rosołem i zalewamy zapiekankę. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 1 godzinę. Pod koniec zapiekania zdjąć pokrywkę i zrumienić górną warstwę ziemniaków.
Krok 1 - Zapiekanka po Nelsońsku foto
2
Układamy cebulę,
Krok 2 - Zapiekanka po Nelsońsku foto
3
ziemniaki,
Krok 3 - Zapiekanka po Nelsońsku foto
4
grzyby,
Krok 4 - Zapiekanka po Nelsońsku foto
5
ziemniaki,
Krok 5 - Zapiekanka po Nelsońsku foto
6
zalewamy rosołem wymieszanym ze śmietaną,
Krok 6 - Zapiekanka po Nelsońsku foto
7
zapiekamy.
Krok 7 - Zapiekanka po Nelsońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 07.10.2016 11:46
super zapiekanka
pestka 16.09.2016 00:27
smaczny obiad
MAR3STA 15.09.2016 21:41
smaczna zapiekanka
Wafelek2601 15.09.2016 21:35
Pyszne danie
adelajda 15.09.2016 19:47
fajna zapiekanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak