Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka pasterska z ziołowymi ziemniaki

5.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Zapiekanka z mięsem mielonym pod kołderką z ziemniaków. Składniki zapiekanki są niedrogie i powszechnie dostępne, ale też zdrowe – mięso dostarcza niezbędne białko, a warzywa stanowią doskonałe źródło witamin i błonnika. Sycąca, smaczna, pełna warzywnych i mięsnych smaków.

Składniki:

SKŁADNIKI na 4 porcje:

mięso mielone wołowe 400 gramów
cebula 100 gramów
czosnek 2 ząbki
marchew 200 gramów
zielony groszek 100 gramów
koncentrat pomidorowy 50 gramów
Kostka mięsna Kucharek 1 sztuka
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
ziemniaki 500 gramów
Bulion ziołowy Kucharek 1 sztuka
koperek 1 pęczek
pietruszka 1 pęczek
śmietana słodka 100 mililitrów
masło 50 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka pasterska z ziołowymi ziemniaki

PRZYGOTOWANIE:

1. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Cebulę szatkujemy, czosnek przeciskamy przez praskę.

2. Kostkę mięsną Kucharek rozpuszczamy w 250 ml ciepłej wody.

3. Na suchej patelni podsmażamy na brązowo mięso, dodajemy cebulę oraz czosnek. Podlewamy kostką mięsną. Dusimy pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę i groszek. Gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy przecierem pomidorowym oraz resztą przypraw.

4. Ziemniaki kroimy w kostkę. W gorącej wodzie rozpuszczamy bulion ziołowy Kucharek. Zalewamy nim ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy śmietankę oraz masło, a także przyprawy. Miksujemy na gładko.

5. Koperek oraz pietruszkę szatkujemy, dodajemy do ziemniaków.

6. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso z warzywami. Na wierzch układamy kleksy purée ziołowego ziemniaczanego, tworząc lekkie wypukłości.

7. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak