Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Zapiekanka pasterska z ziołowymi ziemniaki

5.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Zapiekanka z mięsem mielonym pod kołderką z ziemniaków. Składniki zapiekanki są niedrogie i powszechnie dostępne, ale też zdrowe – mięso dostarcza niezbędne białko, a warzywa stanowią doskonałe źródło witamin i błonnika. Sycąca, smaczna, pełna warzywnych i mięsnych smaków.

Składniki:

SKŁADNIKI na 4 porcje:

mięso mielone wołowe
400 gramów
cebula
100 gramów
czosnek
2 ząbki
marchew
200 gramów
zielony groszek
100 gramów
koncentrat pomidorowy
50 gramów
Kostka mięsna Kucharek
1 sztuka
Oregano suszone Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
ziemniaki
500 gramów
Bulion ziołowy Kucharek
1 sztuka
koperek
1 pęczek
Sklep Prymat
pietruszka
1 pęczek
śmietana słodka
100 mililitrów
masło
50 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka pasterska z ziołowymi ziemniaki

PRZYGOTOWANIE:

1. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Cebulę szatkujemy, czosnek przeciskamy przez praskę.

2. Kostkę mięsną Kucharek rozpuszczamy w 250 ml ciepłej wody.

3. Na suchej patelni podsmażamy na brązowo mięso, dodajemy cebulę oraz czosnek. Podlewamy kostką mięsną. Dusimy pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę i groszek. Gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy przecierem pomidorowym oraz resztą przypraw.

4. Ziemniaki kroimy w kostkę. W gorącej wodzie rozpuszczamy bulion ziołowy Kucharek. Zalewamy nim ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy śmietankę oraz masło, a także przyprawy. Miksujemy na gładko.

5. Koperek oraz pietruszkę szatkujemy, dodajemy do ziemniaków.

6. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso z warzywami. Na wierzch układamy kleksy purée ziołowego ziemniaczanego, tworząc lekkie wypukłości.

7. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak