Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka pasterska z ziołowymi ziemniaki
PRZYGOTOWANIE:
1. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Cebulę szatkujemy, czosnek przeciskamy przez praskę.
2. Kostkę mięsną Kucharek rozpuszczamy w 250 ml ciepłej wody.
3. Na suchej patelni podsmażamy na brązowo mięso, dodajemy cebulę oraz czosnek. Podlewamy kostką mięsną. Dusimy pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę i groszek. Gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy przecierem pomidorowym oraz resztą przypraw.
4. Ziemniaki kroimy w kostkę. W gorącej wodzie rozpuszczamy bulion ziołowy Kucharek. Zalewamy nim ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy śmietankę oraz masło, a także przyprawy. Miksujemy na gładko.
5. Koperek oraz pietruszkę szatkujemy, dodajemy do ziemniaków.
6. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso z warzywami. Na wierzch układamy kleksy purée ziołowego ziemniaczanego, tworząc lekkie wypukłości.
7. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45 minut.