Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka meksykańska z ryżem, kurczakiem i chorizo
1. Najpierw przygotuj sos pomidorowy. Posiekaną cebulę podsmaż w garnku na oliwie z oliwek, dodaj posiekany czosnek, papryczkę chilli, krojone pomidory z puszki i podduś na średnim ogniu około 10 minut.
2. Dodaj wyciśnięty sok z połowy cytryny, dopraw bazylią, oregano, solą, pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 minut. Zdejmij z ognia i odstaw.
3. Pokrój pierś z kurczaka, dopraw solą, pieprzem i usmaż.
4. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu, a następnie wymieszaj go w misce z usmażonym kurczakiem, kukurydzą, czerwoną fasolą i sosem pomidorowym.
5. Przenieś mieszaninę do przygotowanego naczynia, od góry ułóż pokrojoną paprykę, chorizo i posyp wszystko startym serem.
6. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni i piecz zapiekankę 15-20 minut.
7. Smacznego!