Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka meksykańska z ryżem, kurczakiem i chorizo

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 150 g
ryż brązowy 100 g
fasola czerwona z puszki 80 g
kukurydza w puszce 50 g
chorizo 50 g
papryka czerwona 80 g
papryka zielona 80 g
oliwa
sól i pieprz d/s
pomidory krojone z puszki 1 puszka
cebula 50 g
mozarella 80 g
papryczka chili 1 szt
cytryna
bazylia d/s
oregano d/s
czosnek 2 ząbki
oliwa
sól i pieprz d/s

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka meksykańska z ryżem, kurczakiem i chorizo

Przygotowanie
1. Najpierw przygotuj sos pomidorowy. Posiekaną cebulę podsmaż w garnku na oliwie z oliwek, dodaj posiekany czosnek, papryczkę chilli, krojone pomidory z puszki i podduś na średnim ogniu około 10 minut.
2. Dodaj wyciśnięty sok z połowy cytryny, dopraw bazylią, oregano, solą, pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 minut. Zdejmij z ognia i odstaw.
3. Pokrój pierś z kurczaka, dopraw solą, pieprzem i usmaż.
4. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu, a następnie wymieszaj go w misce z usmażonym kurczakiem, kukurydzą, czerwoną fasolą i sosem pomidorowym.
5. Przenieś mieszaninę do przygotowanego naczynia, od góry ułóż pokrojoną paprykę, chorizo i posyp wszystko startym serem.
6. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni i piecz zapiekankę 15-20 minut.
7. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak