Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z rybą, cukinią i pomidorkami
Formę za zapiekania smarujemy olejem.
Cukinię myjemy i wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cukinię łączymy z makaronem i przekładamy do formy do zapiekania.
Rybę posypujemy solą i pieprzem cytrynowym, układamy na makaronie.
Przygotowujemy beszamel: masło wkładamy do rondelka i na wolnym ogniu rozpuszczamy. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką - smażymy na jasną zasmażkę, mąka nie może się zarumienić!
Rondelek zdejmujemy z ognia i nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo mleko.
Stawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos.
Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, wyłączamy gotowanie.
Dodajemy połowę startego żółtego sera i doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Gotowy beszamel wylewamy na makaron z cukinią i rybą, posypujemy posiekanym koperkiem i układamy pomidorki koktajlowe.
Zapiekamy w temperaturze 180°C przez około 30 minut, na około 5-10 minut przed końcem pieczenia posypujemy resztą zółtego sera i chwilę zapiekamy.
Smacznego!