Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z brukselką, groszkiem i tuńczykiem
Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, odkrawamy końcówkę głąba i nacinamy na krzyż. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut, tak aby zachowała kolor i była al dente.
Przygotowujemy beszamel: mleko zagotowujemy z listkiem laurowym i zgniecionym ząbkiem czosnku. Odstawiamy na 5 minut, aby wydobyć aromat czosnku i listka laurowego, a następnie wyjmujemy z mleka.
Masło przekładamy do rondelka i na wolnym ogniu rozpuszczamy. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając trzepaczką smażymy na jasną zasmażkę, mąka nie może się zarumienić. Rondelek zdejmujemy z ognia i nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo ciepłe mleko. Stawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowany makaron, brukselkę, mrożony groszek (bez rozmrażania) i wykładamy kawałki tuńczyka. Całość zalewamy sosem beszamelowym i mieszamy.
Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!