Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka grzybowo-ziemniaczana
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. 2/3 ziemniaków wyłożyć na dno naczynia. Lekko osolić i popieprzyć.
Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć na nim posiekana cebulę. Dodać grzyby. Doprawić sola i pieprzem. Chwilkę dalej smażyć, a następnie wszystko wyłożyć na ziemniaki w naczyniu żaroodpornym. Przykryć pozostałymi ziemniakami.
Jogurt naturalny rozmieszać z żółtkami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić przyprawami. Gotowym sosem polać ziemniaki i grzyby znajdujace się w naczyniu żaroodpornym. Na samym końcu posypać wszystko kawałkami sera brie.
Zapiekać w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 50 minut.
Przed podaniem posypać kiełkami.