Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka grzybowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 1/2 kg
makaron 1 opakowanie
śmietana 18 proc 400 ml
cebula biała 2 szt
czosnek 5 ząbków
żółty ser 20 dag
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
olej 2 łyżki
masło 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka grzybowa

Kroki postępowania

1
Na stopionym maśle wymieszanym z olejem szklimy cebule, wcześniej obrane i pokrojone w drobną kosteczkę.Do zeszklonej cebuli dodajemy oczyszczone, drobno pokrojone grzyby i dusimy około 10 minut. Podduszone grzyby z cebulą doprawiamy do smaku solą, mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Krok 1 - Zapiekanka grzybowa foto
2
Dolewamy do grzybów śmietanę z dodatkiem czosnku przeciśniętego prze praskę.
Krok 2 - Zapiekanka grzybowa foto
3
Sos mieszamy z makaronem ugotowanym w osolonej wodzie al dente, przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, na kilka minut przed końcem posypujemy startym żółtym serem tak, aby się ładnie stopił.
Krok 3 - Zapiekanka grzybowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 17.09.2013 12:34
Fajna zapiekanka:)
adelajda 17.09.2013 11:47
smaczna zapiekanka ! tylko brak grzybów !!!
sasanka 17.09.2013 11:26
fajny pomysł na wykorzystanie pojawiających się teraz grzybów :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak