Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka gryczana z brokułami i fetą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 200 g
cebula 1 szt.
brokuł 1 szt
ser feta 200 g
jajko 4 szt.
natka pietruszki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól i pieprz

Porada

Jeżeli posiadamy teflonową formę do tarty to jej nie trzeba wcześniej smarować masłem. Natomiast inne należałoby wysmarować, aby zapiekanka nie przywarła do spodu.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka gryczana z brokułami i fetą

Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i gotuje w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Studzimy. Ser feta kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Jajka wrzucamy do miski, dodajemy pieprz, sól, zioła prowansalskie i rozbełtujemy. Do rozbełtanych jajek dodajemy ostudzoną kaszę gryczaną i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cebulę, natkę pietruszki, pokrojonego brokuła i ser feta. Kilka kostek sera feta możemy odłożyć, by poukładać go na wierzchu zapiekanki. Delikatnie mieszamy łyżką. Gotową masę wykładamy na formę do tarty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min.
Podajemy na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 12.11.2016 13:57
Super propozycja
RenataZ-et 12.11.2016 13:36
ciekawa propozycja
Habibi 12.11.2016 09:48
zapiekanka w moim guście

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak