Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka fasolowa
Cebule obrałem i razem z boczkiem pokroiłem w drobna kostkę. Boczek podsmażyłem na patelni bez dodatku tłuszczu, dodałem cebulę i stale mieszając, lekko zeszkliłem na wytopionym z boczku tłuszczu. Dodałem fasolę i bulion. Dusiłem na niewielkim ogniu przez
Około 15 minut, po czym przyprawiłem do smaku solą, pieprzem i cząbrem. Nieco przestudziłem. Żaroodporną formę wysmarowałem masłem. Na tarce starłem ser, wymieszałem ze składnikami na patelni i przełożyłem całość do formy.
Pomidory umyłem, pokroiłem na ćwiartki, usunąłem pestki. Tak przygotowane pomidory pokroiłem w cienkie paski i rozłożyłem na zapiekance. Całość posypałem delikatnie solą i pieprzem. Ułożyłem na wierzchu cieniutkie płatki pozostałego masła i wstawiłem do piekarnika na około 10 minut rozgrzanego do 200 stopni C.