Zapiekanka dyniowo-ryżowa

Zapiekanka dyniowo-ryżowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    20 dag
  • dynia

    40 dag
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    2 łyżki
  • aromat pomarańczowy

    1 szt
  • sól do smaku

  • cukier

    do smaku
  • mleko

    3 razy tyle ile wynosi objętość
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Mleko zagotować, dodać ryż, doprawić solą, cukrem do smaku i gotować na małym ogniu około 40 minut co jakiś czas mieszając. Dynię obrać, zetrzeć, dodać kilka kropli aromatu do smaku, po czym wymieszać ze skórką pomarańczową. Ugotowany ryż ułożyć w naczyniu żaroodpornym warstwowo na przemian z dynią. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wacław

20.01.2017 12:11
fajny pomysł :-)

olkaaa

19.01.2017 20:46
ciekawa propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat