Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka cukiniowo- bakłażanowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 1 szt
cukinia 1 szt
cebula
czosnek
ryż do risotto 100 gram
woda 1 szklanka
pomidory pelatty 1 puszka
natka pietruszki 1/2 szt
ser żółty
oliwa
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka cukiniowo- bakłażanowa

Kroki postępowania

1
Cebulę ciekamy w kosteczkę i opiekamy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek. Smażymy ok minuty. Bakłażana kroimy w kosteczkę (można oprószyć solą) i dodajemy na patelnie.
Krok 1 - Zapiekanka cukiniowo- bakłażanowa foto
2
Smażymy ok 5 minut. Następnie dodajemy ryż oraz wodę. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy cukinię oraz pomidory. Gotujemy ok 3 minuty.
Krok 2 - Zapiekanka cukiniowo- bakłażanowa foto
3
Następnie dodajemy pietruszkę i całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200. Naczynie zamykamy lub zakrywamy folią spożywczą i pieczemy 40 minut. Następnie odsłaniamy posypujemy serem i wkładamy Jeszce na 10 minut. Smacznego!
Krok 3 - Zapiekanka cukiniowo- bakłażanowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 30.05.2013 21:38
super zapiekanka, moje smaki:-)
KasiaK90 30.05.2013 16:45
uwielbiam takie domowe zapiekanki
Krzysztof15 30.05.2013 15:03
super lubie takie
iwi 30.05.2013 14:51
Super zapiekanka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak