Zapiekanka cukiniowo- bakłażanowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1 szt
  • cukinia

    1 szt
  • cebula

  • czosnek

  • ryż do risotta

    100 gram
  • woda

    1 szklanka
  • pomidory pelatty

    1 puszka
  • natka pietruszki

    1/2 szt
  • ser żółty

  • oliwa

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka cukiniowo- bakłażanowa foto
Cebulę ciekamy w kosteczkę i opiekamy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek. Smażymy ok minuty. Bakłażana kroimy w kosteczkę (można oprószyć solą) i dodajemy na patelnie.
Krok 2 - Zapiekanka cukiniowo- bakłażanowa foto
Smażymy ok 5 minut. Następnie dodajemy ryż oraz wodę. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy cukinię oraz pomidory. Gotujemy ok 3 minuty.
Krok 3 - Zapiekanka cukiniowo- bakłażanowa foto
Następnie dodajemy pietruszkę i całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200. Naczynie zamykamy lub zakrywamy folią spożywczą i pieczemy 40 minut. Następnie odsłaniamy posypujemy serem i wkładamy Jeszce na 10 minut. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 30.05.2013 21:38
super zapiekanka, moje smaki:-)
KasiaK90 30.05.2013 16:45
uwielbiam takie domowe zapiekanki
Krzysztof15 30.05.2013 15:03
super lubie takie
iwi 30.05.2013 14:51
Super zapiekanka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat