Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekane ziemniaki nadziewane twarogiem (pyrki z gzikiem - inaczej)

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 2 wielkości dłoni
twaróg 100 g
cebula 1/4 szt.
czosnek 2 ząbki
majeranek wg uznania
jogurt grecki 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekane ziemniaki nadziewane twarogiem (pyrki z gzikiem - inaczej)

Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupince na parze do miękkości. Po wystygnięciu obrać z łupiny. Z dołu ściąć tak by ziemniak stał stabilnie, z góry łyżeczką wydrążyć otwór czy dołek. Wysmarować oliwą powierzchnię ziemniaków.
Twaróg półtłusty rozdrobnić widelcem, dodać jogurt, rozgnieciony i pokrojony czosnek, rozdrobnioną cebulę, świeży majeranek sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Serem nadziać ziemniaki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i zapiekać 20-30 minut. Podawać na ciepło z dowolnymi warzywami.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 26.09.2014 21:24
Ziemniaki bardzo apetycznie podane.
engie23 26.09.2014 18:23
pyszności :)
cukiereczek 26.09.2014 17:57
ależ to apetycznie wygląda
Renata9 26.09.2014 17:00
uwielbiam takie jedzonko
adelajda 26.09.2014 16:45
Regionalny przysmak :)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak