zapiekane ziemniaki nadziewane twarogiem (pyrki z gzikiem - inaczej)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 wielkości dłoni
  • twaróg

    100 g
  • cebula

    1/4 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • majeranek

    wg uznania
  • jogurt grecki

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    do smaku
  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupince na parze do miękkości. Po wystygnięciu obrać z łupiny. Z dołu ściąć tak by ziemniak stał stabilnie, z góry łyżeczką wydrążyć otwór czy dołek. Wysmarować oliwą powierzchnię ziemniaków.
Twaróg półtłusty rozdrobnić widelcem, dodać jogurt, rozgnieciony i pokrojony czosnek, rozdrobnioną cebulę, świeży majeranek sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Serem nadziać ziemniaki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i zapiekać 20-30 minut. Podawać na ciepło z dowolnymi warzywami.
Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 26.09.2014 21:24
Ziemniaki bardzo apetycznie podane.
engie23 26.09.2014 18:23
pyszności :)
cukiereczek 26.09.2014 17:57
ależ to apetycznie wygląda
Renata9 26.09.2014 17:00
uwielbiam takie jedzonko
adelajda 26.09.2014 16:45
Regionalny przysmak :)))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat