Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane spatzle na sposób Madame Edith.

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szynka konserwowa 10 dag
cebula 2 szt
ser pleśniowy niebieski 10 dag
ser ementaler 10 dag
jajko 2 szt
masło 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane spatzle na sposób Madame Edith.

Kroki postępowania

1
Składniki na 2 porcje:
15 dag spaetzle ( użyłem gotowych )
10 dag szynka konserwowa
2 cebule
10 dag ser roquefort
10 dag ser ementaler
2 jajka
2 łyżki masło
1 łyżka oliwy
pieprz świeżo mielony

"Madame" - spatzle wykonała osobiście, ja poszedłem na łatwiznę i kupiłem niemieckie eierspatzle już przygotowane. Trzeba wrzucić je do wrzątku na 3 minuty, odcedzić i gotowe.
Krok 1 - Zapiekane spatzle na sposób Madame Edith. foto
2
Cebule pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle z odrobiną oliwy. Szynkę i ser roquefort pokroić w kostkę. Ser ementaler zetrzeć na łezce, połowę odłożyć. Wszystkie składniki wymieszać ze" szpeclami"
Krok 2 - Zapiekane spatzle na sposób Madame Edith. foto
3
i włożyć do naczyń w których będziemy zapiekać. Wierzch posypać pozostałym ementalerem.
Jest to danie bardzo syte, ciężkie, ale smak jest wyborny.
Krok 3 - Zapiekane spatzle na sposób Madame Edith. foto
4
Zapiec w piekarniku około 10 minut. Na każdym położyć jajko sadzone.
Krok 4 - Zapiekane spatzle na sposób Madame Edith. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnielskaSlodycz 26.02.2014 20:40
bardzo fajny pomysł
Iwona32 26.02.2014 14:54
bardzo ładnie wygląda:)
Rafał10 26.02.2014 08:11
Pomysłowo i smacznie :)
Poison1988 25.02.2014 19:57
mnie też wielokrotnie doprowadzało do szału, że musiałam zmieniać i kombinować ze składnikiem tak by wszystko pasowało i nie generowało błędów. Przepis bardzo prosty ale efekt znakomity :)
Maria 70 25.02.2014 16:10
I pyszny obiadek gotowy.
patryska76 25.02.2014 16:05
Pyszności ;-0
Smaczna_B 25.02.2014 15:37
ale pyszności nam serwujesz :)
Beata999 25.02.2014 15:22
Smaczne i pożywne.
artur7 25.02.2014 15:19
naprawde fajne
jowant 25.02.2014 15:18
jeszcze nie jadła powiem szczerze
Pomocnik 25.02.2014 15:12
wygląda zachęcająco
Christopher 25.02.2014 15:09
PS.Do Doradcy.Czy na prawdę tak trudno zmienić wpisywanie składników,na taką rubrykę jak - wykonanie.Wpisanie niektórych składników jest niemożliwe,a zmiana na inny składnik wypacza sedno całego przepisu.
Christopher 25.02.2014 15:03
O tym daniu przeczytałem na bloku kulinarnym Madame Edith. Byłem kilka razy we Wiedniu, ale jakoś ten specjał umknął mojej uwadze. Przeczytałem i postanowiłem wypróbować. Jest to danie bardzo syte, ciężkie, ale smak jest wyborny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak