Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekane pierogi z farszem dyniowo-orzechowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szkl.
sól szczypta
jajko
Nadzienie:
dynia 1/2 kg.
cebula
masło 1 łyżka
cukier do smaku
sól
śmietana 1/2 szkl.
orzechy włoskie 3 posiekane
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekane pierogi z farszem dyniowo-orzechowym

z mąki,jajka i szczypty soli oraz niepełnej szklanki wrzątku przygotować elastyczne ciasto na pierogi,odstawić i przygotować farsz,cebulę i dynię obrać,cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie rozgrzanego oleju,dynię zetrzeć na tarce jarzynowej i połączyć z zeszkloną cebulą,posiekanymi orzechami i przyprawami do smaku całość dokładnie wymieszać i odstawić.Przygotowane ciasto cienko wałkować i wykrawać szklanką lub foremką krążki na każdy nakładać odrobinę farszu i mocno sklejać,ugotować w osolonym wrzątku od wypłynięcia na wierzch ok.3min.wyjmować łyżką cedzakową i układać je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym polać śmietaną i zapiec w piekarniku w temp.180st.ok.15-20min.po wyjęciu od razu podawać dopóki ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 16.12.2013 17:30
pyszny farsz
marta1221 07.07.2013 19:50
też mnie zainteresował ten farsz
paulina2157 07.07.2013 19:41
ciekawy farsz na pierogi z takim się nie spotkałam jeszcze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak