Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 2 szklanki
mąka 2 szklanki
jajko 2 szt
woda gazowana 1/2 szklanki
olej 2 łyzki
szpinak świeży 50 dag
serek topiony 1 szt
czosnek 3 zabki
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Z mąki, mleka, wody i jajek przygotowałam ciasto naleśnikowe, dodałam 2 łyżki oleju i usmażyłam naleśniki
Krok 1 - Zapiekane naleśniki ze szpinakiem foto
2
Szpinak opłukałam i obgotowałam przez 3 minuty. Osączyłam na sicie, a następnie pokroiłam. Czosnek należy przepuścić przez praskę lub drobno pokroić. Smażyłam na 2 łyżkach masła przez 5 minut. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatałową
Krok 2 - Zapiekane naleśniki ze szpinakiem foto
3
Naleśniki posmarowałam farszem szpinakowym, zrolowałam i ciasno ułozyłam lub formie do ciasta. Mozna też użyć naczynia żaroodpornego.
Krok 3 - Zapiekane naleśniki ze szpinakiem foto
4
Przygotowałam sos: Zrobiłam zasmażkę z łyżki masła i łyżki mąki. Dodać 3/4 szklanki mleka i mieszałam aż sos zgęstniał i był jednolity. Następnie dodałam serek topiony gouda. Podgrzewałam i mieszałam do uzyskania jednolitej masy. Doprawiłam solą i pieprzem. Sosem polałam przygotowane w formie naleśniki. Posypałam świeżym tymiankiem. Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 2o minut.
Krok 4 - Zapiekane naleśniki ze szpinakiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Halina7 06.07.2013 12:23
zrobię i ja
Róża1 18.06.2013 10:29
fajny przepis:-)
okrysia 08.06.2013 10:00
Smaczne to!
Skoter 05.06.2013 16:17
wykorzystam przepis
matesko 03.06.2013 10:14
coś innego, apetycznie wygląda
dodi 02.06.2013 13:38
mniam, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak