Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane naleśniki z kurczakiem i grzybami shitake

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
kefir 1 szklanka
oliwa 4 łyżeczki
jajko 1 sztuka
sól 0,5 łyżeczki
skórka ze słoniny 1 sztuka
gotowane mięso z kurczaka 350 g
por (biała część) 1 sztuka
ser ricotta 100 g
masło 35 g
mleko 1 szklanka
kwiat muszkatu 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat 0,5 łyżeczki
estragon 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 0,5 łyżeczki
piwo jasne 1 szklanka
żółty ser starty 30 g
jajko ugotowane na twardo 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane naleśniki z kurczakiem i grzybami shitake

1. Jajko lekko ubijamy, dodajemy kefir, piwo i oliwę, mieszamy do połączenia składników. Mąkę powoli łączymy z płynem na gładkie ciasto, dodajemy sól. Smażymy cienkie naleśniki na patelni posmarowanej skórką słoniny.
2. Na patelni rozgrzewamy masło. Posiekanego pora i oczyszczone i posiekane grzyby dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy zmielone mięso z kurczaka, jajka starte na drobnej tarce i ser ricotta, doprawiamy przyprawami. Całość wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy do wystygnięcia.
3.Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulony. Układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem.
4.W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie bardzo powoli oddajemy mleko, sól i muszkat. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.
5.Naleśniki polewamy sosem, posypujemy serem i wstawiamy na ok. 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Danie jest gotowe gdy wierzch się zrumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GOSIA18 14.09.2012 07:56
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak