Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane naleśniki z kurczakiem
Po usmażeniu naleśników zabieramy się za farsz. Pierś z kurczaka oprawiamy i kroimy na drobną kostkę około 0,5x0,5cm. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojonego kurczaka, wsypujemy wszystkie przyprawy i smażymy aż kurczak nie będzie surowy. Kukurydzę odcedzamy i dodajemy do kurczaka i cebuli. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy jeszcze przez około 2 minuty. Natkę pietruszki kroimy drobniutko i mieszamy z farszem. Naleśnika kładziemy na talerz, nakładamy na połowę jego powierzchni około 3 łyżki farszu, posypujemy farsz startym żółtym serem i składamy na pół, następnie jeszcze na pół (w trójkąty). Tak postępujemy ze wszystkimi naleśnikami.
Przygotowujemy sos. Pomidory z puszki wrzucamy do garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, do smaku przyprawy i pokrojoną drobniutko papryczkę chili. Doprowadzamy do zagotowania.
Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym (można je układać warstwowo). Zalewamy je przygotowanym sosem pomidorowym i posypujemy startym żółtym serem. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.