Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane naleśniki z kurczakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Naleśniki

mąka pszenna 3 szklanki
jajko 2 sztuki
woda gazowana 1 szklanka
mleko 2 szklanki
olej 2 łyżki
sól do smaku

Farsz

pierś z kurczaka 3 sztuki pojedyncze
kukurydza w puszce 1 puszka
cebula 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 2 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 0,5 łyżeczki
sól do smaku
przyprawa do potraw Kucharek
ser żółty starty 300 gram
olej do smażenia
natka pietruszki 1 pęczek

sos pomidorowy

pomidory w puszce 1 puszka
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
papryczka chili
przyprawa do potraw Kucharek
sól do smaku
ser żółty starty 150 gram
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane naleśniki z kurczakiem

Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i wodę gazowaną. Dodajemy olej i sól do smaku. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Ciasto musi mieć konsystencję "lejącą". Jeśli jest za gęste dodajemy odrobinę mleka. Odrobinę oleju rozgrzewamy na patelni i wlewamy porcję ciasta tak, by naleśnik był cienki. Smażymy około 0,5-1 minuty z każdej strony tak by brzegi naleśnika zaczęły odchodzić od patelni a sam naleśnik się zrumienił. Z podanych składników uzyskamy 20-25 sztuk naleśników (w zależności od wielkości patelni).
Po usmażeniu naleśników zabieramy się za farsz. Pierś z kurczaka oprawiamy i kroimy na drobną kostkę około 0,5x0,5cm. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojonego kurczaka, wsypujemy wszystkie przyprawy i smażymy aż kurczak nie będzie surowy. Kukurydzę odcedzamy i dodajemy do kurczaka i cebuli. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy jeszcze przez około 2 minuty. Natkę pietruszki kroimy drobniutko i mieszamy z farszem. Naleśnika kładziemy na talerz, nakładamy na połowę jego powierzchni około 3 łyżki farszu, posypujemy farsz startym żółtym serem i składamy na pół, następnie jeszcze na pół (w trójkąty). Tak postępujemy ze wszystkimi naleśnikami.
Przygotowujemy sos. Pomidory z puszki wrzucamy do garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, do smaku przyprawy i pokrojoną drobniutko papryczkę chili. Doprowadzamy do zagotowania.
Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym (można je układać warstwowo). Zalewamy je przygotowanym sosem pomidorowym i posypujemy startym żółtym serem. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak