Zapiekane naleśniki gryczane faszerowane kaszą gryczaną z grzybami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • naleśniki

  • kasza gryczana

    2 woreczki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mleko

    0,5 kubka
  • woda gazowana

    1/4 kubka
  • sól

  • oliwa

  • Nadzienie:

  • grzyby leśne

    200 g
  • marchewki

    2 średnie
  • sól

  • cebula

    1 średnia
  • bulion warzywny

    1 kubek
  • natka pietruszki

    1 łyżka drobno posiekanej
  • ser gouda

    4 (tarty)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekane naleśniki gryczane faszerowane kaszą gryczaną z grzybami foto
W moździerzu lub robocie kuchennym (blenderze, termomikskie) rozdrobnić kaszę gryczaną na mąkę (nie robić tego bardzo dokładnie, środki kaszy są bardzo twarde i ciężko je dokładnie rozdrobnić, a ich użyjemy do farszu).

Do miski nalać wody, mleka, dodać mąkę pszenną, trochę soli i oliwę, dobrze wymieszać. Następnie dodawać rozdrobnioną kaszę gryczaną przesianą przez drobne sitko. Dobrze wymieszać.
Krok 2 - Zapiekane naleśniki gryczane faszerowane kaszą gryczaną z grzybami foto
Na patelni do naleśników bardzo lekko natłuszczonej usmażyć naleśniki (wyjdzie ich tak około 5-6).
Krok 3 - Zapiekane naleśniki gryczane faszerowane kaszą gryczaną z grzybami foto
Nasze grzyby były mrożone (obgotowane, przestudzone, wsadzone do woreczka i do zamrażarki), ale można użyć świeżych, najpierw je lekko obgotowując. Pokroić je na mniejsze kawałki.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

W garnuszku na oliwie z oliwek lekko podsmażyć grzyby z cebulą, następnie zalać bulionem, dodać startą marchewkę, doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki, gotować na średnim ogniu przez około 5 min. Po tym czasie dodać resztę kaszy, która została z naleśników. Gotować do momentu aż kasza będzie miękka a farsz gęsty.
Krok 4 - Zapiekane naleśniki gryczane faszerowane kaszą gryczaną z grzybami foto
Nałożyć farsz na naleśniki, zawinąć i włożyć do naczynka żaroodpornego. Z wierzchu posypać serem.
Krok 5 - Zapiekane naleśniki gryczane faszerowane kaszą gryczaną z grzybami foto
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
EmciaPichci 31.08.2014 13:20
fajny ten farsz:)
IwonaKa 09.08.2014 18:11
wygladają apetycznie,pyszne danie
gacopierz23 06.07.2014 22:04
ciekawa zdrowa propozycja
caralajna 19.04.2014 09:52
ciekawy przepis, uwielbiam grykę
Patriszja 05.03.2014 10:03
Musi być przepyszne :)
IwonaDD 05.03.2014 08:43
świetne danie!
pierniczkowo 04.03.2014 11:41
o coś nowego, super!
BernadettaP 03.03.2014 20:25
Uwielbiam kaszę gryczaną, więc porywam sobie naleśniczka :)
Iwona32 03.03.2014 18:23
pyszota pyszota:)
Romanowka 03.03.2014 16:35
rewelacyjny przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat