zapiekane małże z sosem pomidorowym i fetą

zapiekane małże z sosem pomidorowym i fetą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • małże

    1kg
  • oliwa

    1 łyżka
  • ser feta

sos

  • olej

    2-3 łyżki
  • cebula dymka

  • czosnek ząbki

    2-3
  • pomidor

  • pieprz czarny mielony

  • sól

  • sos słodko-kwaśny

  • sos sojowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - zapiekane małże z sosem pomidorowym i fetą foto
Małże płuczemy i czyścimy. Jeśli są otwarte uderzamy nimi o blat, jeśli się nie zamkną trzeba je wyrzucić (tak samo wyrzucamy uszkodzone). Wrzucamy do garnka z lekko osoloną wodą i oliwą. Gotujemy około 15 minut.
Krok 2 - zapiekane małże z sosem pomidorowym i fetą foto
W garnku smażymy cebulę i czosnek na oleju. Pomidora parzymy, ściągamy skórkę i drobno kroimy.
Krok 3 - zapiekane małże z sosem pomidorowym i fetą foto
Do cebuli i czosnku wrzucamy kawałki pomidora. Dodajemy przyprawy, sos sojowy i słodki sos chili. ( ewentualnie też ketchup).
Krok 4 - zapiekane małże z sosem pomidorowym i fetą foto
Małże odcedzamy. Odrywamy jedną połówkę muszli i zostawiamy tą z małżą.
Krok 5 - zapiekane małże z sosem pomidorowym i fetą foto
Na małże nakładamy trochę sosu i kawałki fety. Wkładamy do piekarnika na 10minut, 200 stopni C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marenka

09.02.2015 18:22
Zjadłabym ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat