Pasztet wegetariański

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Przepis na wegetariański pasztet z pietruszki z odrobiną parmezanu i orzechów włoskich. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na pasztet:

  • pietruszka

    1 sztuka
  • orzechy włoskie

    100 gramów
  • woda

    150 mililitrów
  • skrobia ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • parmezan

    30 gramów
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu
  • oliwa

    2 łyżki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • gruszka

    1/2 sztuki

Do smaku:

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

  • tymianek

  • Czosnek suszony Prymat

Do dekoracji:

  • papryczka chili

    2-3 sztuki
  • koperek świeży

    1 gałązka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zblenduj w rozdrabniaczu, co jakiś czas dolewając wodę. Masę przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.

Gruszkę potnij na cienkie paski i ułóż na dnie formy (okrągłej lub prostokątnej), a następnie nałóż masę. Odłóż pasztet na godzinę do lodówki lub na 10-15 minut do zamrażalki.

Pasztet podawaj udekorowany chilli i koperkiem.

 

Przepis od Philips

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat