Warzywne spring rollsy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna, chrupiąca przekąska - warzywne spring rollsy. Najlepiej smakują ze słodkim sosem chili. Sprawdź przepis i zrób te pyszności w domu.

 

 

 

 

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papier ryżowy

    30 sztuk
  • kapusta biała

    400 gramów
  • marchew

    130 gramów
  • zielona cebulka

    50 gramów
  • seler naciowy

    100 gramów
  • makaron ryżowy

    100 gramów
  • świeża kolendra

    1 garść
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • sos ostrygowy

    2 łyżki
  • cukier brązowy

    2 łyżki
  • chili pieprz cayenne

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • sól morska Prymat

    do smaku
  • olej

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zetrzyj drobno kapustę i wyciśnij całą wodę. Pokrój zieloną cebulkę i seler naciowy na cienkie plasterki. Marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Przygotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj makaron ryżowy i dopraw do smaku pieprzem, sosem ostrygowym i sojowym, cukrem oraz szczyptą chili. Smaż na patelni przez pięć minut, co jakiś czas mieszając.

W dużej misce wymieszaj wszystkie warzywa oraz garść świeżej kolendry z przygotowanym makaronem.

Papier ryżowy zanurz w ciepłej wodzie na ok. 10 sekund. Na środku papieru połóż niewielką ilość przygotowanego farszu i uformuj rolkę, dokładnie zawijając krawędzie. Po przygotowaniu wszystkich rolek na wysokiej patelni lub w garnku podgrzej olej. Rolki smaż tak długo, aż uzyskają złotobrązowy kolor.

Doradca Smaku
Podawaj je ze słodkim sosem chili.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat