Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane kotlety schabowe z pieczarkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

schab 1,2 kg
pieczarki 500 g
olej do smażenia
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Sos beszamelowy

mleko 1,5 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
masło
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

ser żółty starty 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane kotlety schabowe z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Schab pokroić na kotlety rozbić tłuczkiem. Obsypać solą i pieprzem.
Krok 1 - Zapiekane kotlety schabowe z pieczarkami foto
2
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kotlety z obu stron.
Krok 2 - Zapiekane kotlety schabowe z pieczarkami foto
3
Odączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć do naczynia do zapiekania.
Krok 3 - Zapiekane kotlety schabowe z pieczarkami foto
4
Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażone pieczarki wyłożyć na kotlety.
Krok 4 - Zapiekane kotlety schabowe z pieczarkami foto
5
Na osobnej patelni roztopić masło, dodać mąkę i usmażyć zasmażkę. Wlewać stopniowo mleko ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Gotowy sos beszamelowy wylać na pieczarki.
Krok 5 - Zapiekane kotlety schabowe z pieczarkami foto
6
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i zapiekać 20 minut. Posypać startym żółtym serem i jeszcze chwilę piec, aż ser się roztopi i zbrązowieje.
Krok 6 - Zapiekane kotlety schabowe z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 30.10.2015 15:41
pyszny obiadek
Barbara777 30.10.2015 10:03
musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak