Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane kalarepy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalarepka młoda 2 szt
ser żółty 10 dag
szynka gotowana 15 dag
mleko 300 ml
bulion 150 ml
ziemniaki ugotowane 4 szt
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane kalarepy

Ugotowane ziemniaki rozgnieść dobrze widelcem, dodać masło. Kalarepki obrać i pokroić w plasterki. Do garnka wlać bulion oraz mleko, dodać szczyptę soli oraz pieprzu i zagotować. Do gotującego się wywaru i mleka dodać kalarepy. Gotować około 7 minut. Plasterki gotowanej szynki pokroić w paseczki, ser zetrzeć na tarce. Foremki do zapiekania wysmarować masłem i układać kolejno. Najpierw ziemniaki, potem kalarepki, posypać plasterkami szynki oraz żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 8 minut. Przed podaniem można udekorować listkami kalarepy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 31.12.2012 10:39
danie w sam raz dla mnie
V_kuchareczka 30.12.2012 21:20
Rewelacja
Patrycja25 30.12.2012 21:08
pycha
Simeo 30.12.2012 21:06
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak