Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
łopatka wieprzowa
400 g -
filet z kurczaka
250 g -
pieczarki
250 g -
ser żółty
150 g -
cannelloni
15 rurek -
por
2 szt. -
cebula
1 szt. -
czosnek
2 ząbki -
śmietana 30%
250 ml -
bulion drobiowy
200 ml -
mąka pszenna
2 łyżki -
oregano świeże
3 gałązki -
sól
2 łyżeczki -
Pieprz biały mielony Prymat
2 łyżeczki -
gałka muszkatołowa Prymat
1 łyżeczka -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
tymianek
3 (świeży)
Przepis i sposób przygotowania Zapiekane cannelloni z mięsem
Z porów odciąć liście. Pozostałe części pokroić na plastry i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Rurki makaronowe nadziać przygotowaną masą mięsną. Układać ciasno, jedna obok drugiej, na przygotowanej pierzynce z porów. Na rurkach umieścić pokrojone w plastry pieczarki.
Bulion drobiowy wymieszać ze śmietaną, mąką pszenną, gałką muszkatołową oraz pozostałą solą i białym pieprzem. Przygotowanym sosem zalać cannelloni w naczyniu żaroodpornym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Zapiekać 45 minut. Na wierzchu zapiekanego makaronu ułożyć ser żółty pokrojony na plastry. Nie zmieniając temperatury wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut. Przed podaniem można udekorować świeżym oregano.
Komentarze (4)