Zapiekane cannelloni z mięsem

Zapiekane cannelloni z mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    400 g
  • filet z kurczaka

    250 g
  • pieczarki

    250 g
  • ser żółty

    150 g
  • cannelloni

    15 rurek
  • por

    2 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • śmietana 30%

    250 ml
  • bulion drobiowy

    200 ml
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • oregano świeże

    3 gałązki
  • sól

    2 łyżeczki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • tymianek

    3 (świeży)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zapiekane cannelloni z mięsem

Łopatkę wieprzową, filet z kurczaka, cebulę i czosnek przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Zmielone składniki przełożyć do szklanej misy. Dodać do nich posiekany tymianek i oregano, paprykę słodką, łyżeczkę białego pieprzu oraz łyżeczkę soli. Wymieszać i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.

Z porów odciąć liście. Pozostałe części pokroić na plastry i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.

Rurki makaronowe nadziać przygotowaną masą mięsną. Układać ciasno, jedna obok drugiej, na przygotowanej pierzynce z porów. Na rurkach umieścić pokrojone w plastry pieczarki.

Bulion drobiowy wymieszać ze śmietaną, mąką pszenną, gałką muszkatołową oraz pozostałą solą i białym pieprzem. Przygotowanym sosem zalać cannelloni w naczyniu żaroodpornym.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Zapiekać 45 minut. Na wierzchu zapiekanego makaronu ułożyć ser żółty pokrojony na plastry. Nie zmieniając temperatury wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut. Przed podaniem można udekorować świeżym oregano.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

ben-ka 28.06.2015 09:03
Jak ja dawno ich nie robiłam.................
Gosia40 22.08.2012 13:03
Uwielbiam potrawy z makaronem
Katarzyna47 15.08.2012 22:55
Nigdy nie robiła apetycznie wyglądają
Mysiunia 15.08.2012 22:37
bardzo ładne zdjęcia i apetyczne jedzonko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat