do garnka wlać ok.1/2litra wody osolić i zagotować wsypać ryż i gotować na wolnym ogniu ok.5min.cebulę obrać drobno posiekać i odstawić,pomidor,marchewkę i paprykę umyć a następnie pokroić w drobną kostkę,pokrojone w kostkę warzywa dodać do gotującego się ryżu wraz z opłukanym groszkiem,całość wymieszać i dalej gotować na wolnym ogniu ok.10min.odstawić.Piersi z kurczaka umyć osuszyć papierowym ręcznikiem oprószyć solą i pieprzem,na patelni rozgrzać 3/4 łyżki masła i usmażyć piersi na złoty kolor z każdej strony,po usmażeniu zdjąć mięso i włożyć do pojemnika aby nam nie wystygło,dodać pozostałe masło na patelnię i udusić na nim cebulę,wrzucić pokrojone i umyte pieczarki wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem,na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać,do warzyw na patelni wlać gorący bulion,śmietanę oraz wino ponownie wymieszać i całość zagotować,zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody doprawić do smaku jeśli trzeba solą i pieprzem,zagotować,odstawić z ognia,do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania włożyć obsmażoną pierś z kurczaka,mozzarellę pokroić w plasterki i obłożyć kurczaka całość zapiec w nagrzanym piekarniku do 200st.aż mozzarella się rozpuści,odcedzić ryż dodać odrobinę masła dokładnie połączyć aby się rozpuściło,nakładać porcje ryżu na talerze zapiekaną pierś całość polać przygotowanym sosem i podawać.