Zapiekana kasza z brązowymi pieczarkami jajkami

Zapiekana kasza z brązowymi pieczarkami jajkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    1,5 szklanki
  • pieczarki brązowe

    0,5 kg
  • cebula

    1 duża
  • jajka

    3-4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę przepłukać wrzątkiem a potem wypłukać pod bieżącą wodą aż woda będzie klarowna. Zalać wodę tak, żeby woda przykryła kaszę. Gotować aż woda się wchłonie. Jeśli kasza będzie twarda dodać wody, jeśli al dente to wyłączyć gaz i odstawić do całkowitego wchłonięcia wody przez kaszę.

Cebulę pokroić. Podsmażyć na maśle na patelni, dodać pokrojone pieczarki. Smażyć kilka minut. Dodać do kaszy i przyprawić solą i pieprzem. Przekładamy wszystko do żaroodpornego naczynia. Robimy małe wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Polać oliwą z oliwek.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika (150 stopni) i piec ok. 20-25 minut aż jajka się zetną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat