Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekana kasza z brązowymi pieczarkami jajkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jaglana 1,5 szklanki
pieczarki brązowe 0,5 kg
cebula 1 duża
jajko 3-4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana kasza z brązowymi pieczarkami jajkami

Kaszę przepłukać wrzątkiem a potem wypłukać pod bieżącą wodą aż woda będzie klarowna. Zalać wodę tak, żeby woda przykryła kaszę. Gotować aż woda się wchłonie. Jeśli kasza będzie twarda dodać wody, jeśli al dente to wyłączyć gaz i odstawić do całkowitego wchłonięcia wody przez kaszę.

Cebulę pokroić. Podsmażyć na maśle na patelni, dodać pokrojone pieczarki. Smażyć kilka minut. Dodać do kaszy i przyprawić solą i pieprzem. Przekładamy wszystko do żaroodpornego naczynia. Robimy małe wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Polać oliwą z oliwek.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika (150 stopni) i piec ok. 20-25 minut aż jajka się zetną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak