Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekana gryczana z kurkami, kalafiorem i tuńczykiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 2 woreczki
ser żółty 200 g
śmietana 200 g
bazylia 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa uniwersalna 2 łyżeczki
tłuszcz do formy
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
tuńczyk w sosie własnym 2 puszki
kalafior 450 g
kurki 2,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana gryczana z kurkami, kalafiorem i tuńczykiem

Kaszę i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy kilka minut w osolonej wodzie, osączamy. Kurki przesmażamy na delikatnie natłuszczonej patelni. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do kaszy dodajemy ser (50 g odkładamy), przyprawiamy i mieszamy. Połowę przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Na kaszę wykładamy 2 szklanki kurek, na nie rozkładamy tuńczyka i różyczki kalafiora. Następnie wykładamy pozostałą kaszę. Śmietanę mieszamy z odłożonym serem i kurkami, przyprawiamy odrobiną Kucharka, mieszamy i smarujemy zapiekankę. Całość posypujemy dowolną ilością lubczyku. Całość zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut (z termoobiegiem).
Podajemy z sezonową surówką np. z mizerią z ogórka świeżego, pomidorka i cebuli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata B 14.07.2013 12:26
ja też użyłam tutaj kurek zamrożonych jeszcze z tamtego roku ;)
Katarzyna59 19.06.2013 07:59
bardzo smaczna
arbuzowo 18.06.2013 22:19
Bardzo fajne połączenie kaszy gryczanej i kurek
Ilona ES
Ilona ES 18.06.2013 21:56
Mam kilka woreczków kurek w zamrażalniku jeszcze z ubiegłego sezonu. Wykorzystam do tego przepisu.
Kuchenka 18.06.2013 21:44
uwielbiam kasze gryczana

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak