Zalewajka z ziemniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas na żur

    0,5 litra
  • ziemniaki

    0,5 kg
  • żeberka wieprzowe

    0,5 kg
  • kostka grzybowa

    2 sztuki
  • czosnek

    1 główka
  • jajko

    4 (opcjonalnie)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka płuczemy i wstawiamy. Kiedy zaczną się gotować wyjmujemy szumowiny i wrzucamy kostki grzybowe. Kiedy będą już miękkie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy. Gdy zmiękną dodajemy główkę czosnku i zalewamy zakwasem. Gdy zacznie się gotować doprawiamy kucharkiem, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Można dodać ugotowane na twardo jajka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwona51 30.08.2011 18:53
smaczna
Seba 19.07.2011 10:07
smaczna zupka
Joanna108 04.10.2010 08:28
A u nas to żurek po prostu :) się nazywa... no i może być \" żyniaty\", czyli z ziemniakami, albo i nie ( wtedy ziemniaki gotuje się osobno i podaje na dodatkowym talerzu).

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat