ZALEWAJKA ŚWIĘTOKRZYSKA-ROZGRZEWAJĄCA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniak

    15 dkg
  • żur

    0,25 l
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    4 ząbki
  • kiełbasa wędzona

    15 dkg
  • śmietana

    5 łyżek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    do smaku
  • ziele angielskie

    3 szt
  • sól

    do smaku
  • słonina do kraszenia

    5 dkg
  • grzyby suszone

    3 kapelusze
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać. Do garnka z gotującą wodą włożyć ziemniaki, kiełbasę lub boczek wędzony w kawałkach, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby. Żur dokładnie wymieszać z 5 łyżkami śmietany, dodać posiekany czosnek. Gdy ziemniaki będą jeszcze lekko twarde wlać przygotowaną wcześniej mieszankę z żuru, śmietany i czosnku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i pokraszoną zarumienioną słoninką ,zalewajkę świętokrzyską serwować w głębokich talerzach z chlebem lub bez.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magdalena80 24.01.2011 22:42
pyszności
Bart 24.01.2011 22:35
pyszności
Mariolka1 30.11.2010 21:42
smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat