Przepis i sposób przygotowania na: Zalewajka spod Przygłowa
Zalewajka to zupa, której podstawę stanowią pokrojone w kostkę ziemniaki zalane żurkiem – stąd właśnie nazwa "zalewajka". Dodatkowo obowiązkowymi składnikami zupy są: boczek, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, sól oraz pieprz. W zależności od regionu lista składników jest nieco zmodyfikowana. Jednak ten przepis to najprostszy przepis na tę zupę.
1. Kiełbasę zalewamy wodą (1,5 litra), wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy przez 15 minut. Kiełbasę wyjmujemy, studzimy i kroimy w kostkę.
2. Do wywaru z gotowania kiełbasy wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, rozgniecione ząbki czosnku i kiełbasę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Wlewamy żurek.
3. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę, którą zrumieniamy razem z boczkiem. Dodajemy mąkę, dokładnie łączymy z boczkiem i cebulą, rozprowadzamy w 2 chochlach wywaru, dodajemy do zupy. Mieszamy, zagotowujemy.
4. Zupę zestawiamy z ognia, mieszamy ze śmietaną, uprzednio ją hartując z zupą.