Zalewajka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek ząbki

    3 szt.
  • ziemniaki

    4 szt.
  • ziele angielskie

    4 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • kiełbasa

    40 dag
  • grzyby suszone

    1/3 szklanki
  • zakwas na żurek

    0,5 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do garnka z gotującą wodą włożyć kiełbasę pokrojoną w ćwierć plasterki, namoczone wcześniej grzyby, czosnek w ząbkach i przyprawy. Chwile pogotować. Wrzucić ziemniaki. Gdy będą jeszcze lekko twarde, wlać żur. Zagotować. Po paru minutach dodać śmietanę (kwaśną).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat