Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas żytni na domowy chleb
Każdego dnia natomiast pobudzamy go poprzez mieszanie dwa razy dziennie oraz dokarmiamy. Robimy to dodając raz dziennie do zakwasu po 1 łyżce mąki żytniej razowej oraz ciepłej wody w takiej samej ilości jak mąki. Łącznie czynność powtarzamy 6 razy. Siódmego dnia po dokarmieniu zakwas chowamy do lodówki. Od tej pory to będzie jego główne miejsce bytowania.
Gdy będziemy chcieli upiec chleb, należy wyciągnąć zakwas z lodówki na kilka godzin, by wyrównał swoją temperaturę z temperaturą pokojową. Dokarmiamy go tak jak robiliśmy przez te początkowe dni i możemy przystąpić do pieczenia chleba. Do pierwszych chlebów pieczonych z młodego zakwasu należy dodać chociaż odrobinę drożdży, które pomogą mu wyrosnąć.
Gdy nie mamy zamiaru piec chleba dość często, należy raz na 7-10 dni zakwas dokarmić i przechowywać w lodówce.