Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zakwas na żurek domowej roboty

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

czosnek 2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 4-5 kulek
mąka żytnia 1 razowa
chleb razowy 1 kromka

Przepis i sposób przygotowania na: zakwas na żurek domowej roboty

Zakwas na żurek przygotowuję po najmniejszej linii oporu- w litrowym słoiku, który zmieści się w lodówce. Mąkę wsypuję do słoika, do którego stopniowo wlewam 3 i pół szklanki ostudzonej, przegotowanej wody,tak żeby nie było grudek. Dodaję ziele angielskie, liście laurowe, nacięte ząbki czosnku. Na wierzch układam kromkę chleba by pobudziła fermentację. Po dwóch dnach usuwam rozmoczony chleb. Słoik z zakwasem lekko przykryty trzymam w ciepłym miejscu około tydzień. Jeśli zakwas nie będzie wykorzystany tuż po zakończeniu fermentacji chowam słoik do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 02.01.2014 09:47
mmmm pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak