Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na żurek

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 125 gram
ząbki czosnku kilka
Liść laurowy suszony Prymat 1
ziele angielskie 2 ziarenka
pieczywo razowe 1/2 kromki

Porada

Kromkę chleba można zastąpić 5 g drożdży lub całkiem pominąć ten krok, ale wtedy zakwas robi się dłużej

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na żurek

Wsypać mąkę do naczynia kamionkowego. Zalać gorącą wodą, aby powstała zawiesina o gęstości jak na ciasto naleśnikowe. Wymieszać. Dodać resztę składników oprócz chleba. Odstawić do ostygnięcia i wlać 2 szklanki przegotowanej, chłodnej wody. Dodać pieczywo. Nakryć płótnem albo pieluchą tetrową, żeby był dopływ powietrza. Odstawić w ciepłe miejsce na 3-6 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak