Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na domowy żurek

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 2 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
Mąka grahamkowa 2 łyżki
ząbek czosnku 5 szt
woda letnia 0,8 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na domowy żurek

Do szklanego słoika wsypać po kolei mąkę pszenną, płatki i mąkę grahamkową oraz obrane ząbki czosnku. Wlać letnią wodę do połowy słoika, wymieszać zawartość, uzupełnić wodą do pełna, założyć zakrętkę. Postawić w ciepłym miejscu na kilka dni. Jeżeli chcemy, aby przyspieszyć kiszenie, można dać kromkę chleba na wierzch. Smacznego;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 27.04.2014 13:56
fajny i przydatny przepis
mysza75 06.04.2014 11:28
domowy najlepszy
adelajda 03.04.2014 11:11
domowy najlepszy :)
gosia56 08.03.2014 13:49
super przepis
Kejti 05.03.2014 10:31
Przyda mi się ten przepis,zabieram go :-)
IwonaDD 05.03.2014 08:46
przydatny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak