Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na chleb

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na chleb

Zakwas na chleb przygotowuje się przez 6 dni:
1 dzień - rano 1/2 szkl. mąki żytniej typ 2000 i 1/2 szkl. wody (zawsze wymieszać) - wieczorem 1/2 szkl. mąki żytniej typ 2000 i 1/2 szkl. wody
2 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody
3 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody
4 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody
5 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody
6 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody

Zakwas trzymamy w lodówce. Dokarmianie przynajmniej raz na tydzień 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody.

Zakwas AKTYWNY jest po wyjęciu z lodówki i kilka godzin trzymać go w ciepłym miejscu. Wtedy można pobierać do zaczynu.
*Zakwas dokarmiać przed i po pobieraniu zaczynu na chleb.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 05.01.2014 17:03
zrobię taki dziękuję..
Lis 07.09.2013 00:42
Przymierzałam się trochę do pieczenia chleba... i kiedyś będę musiała zacząć:)
Mniam 06.09.2013 22:35
Super! Na pewno z tego skorzystam.
ALAGOR 24.02.2013 21:30
muszę wypróbować jak tylko znajdę taki typ mąki ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak