Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na chleb
1 dzień - rano 1/2 szkl. mąki żytniej typ 2000 i 1/2 szkl. wody (zawsze wymieszać) - wieczorem 1/2 szkl. mąki żytniej typ 2000 i 1/2 szkl. wody
2 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody
3 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody
4 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody
5 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody
6 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody
Zakwas trzymamy w lodówce. Dokarmianie przynajmniej raz na tydzień 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody.
Zakwas AKTYWNY jest po wyjęciu z lodówki i kilka godzin trzymać go w ciepłym miejscu. Wtedy można pobierać do zaczynu.
*Zakwas dokarmiać przed i po pobieraniu zaczynu na chleb.